Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 9. marec 2020

Obisk v CUDV Črna na Koroškem


Od 4. do 6. marca smo bili na obisku v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem (na kratko CUDV Črna). Vijugasto pot tja in nazaj smo preživeli vsi, s skupaj zgolj enim postankom za bruhanje le ene potnice.

Obisk je bil izvidniške narave, saj smo v teh treh dneh spoznavali stanovalce in zaposlene v zavodu (oni pa so malo spoznali nas) ter načrtovali tritedenski tabor, ki ga načrtujemo izvesti aprila. Z zaposlenimi smo naredili delavnico analize tveganja, večino ostalega časa pa smo hodili po zavodu in predvsem sledili stanovalcem, ki so nam brez večjega odlašanja želeli predstaviti nek del svojega sveta. Idej za tabor pa je že veliko…

Za večino ljudi, ki smo bili na obisku, je bil to prvi obisk v kakšni taki ustanovi. Zato smo v večernem krogu posvetili nekaj časa tudi refleksiji naših prvih vtisov ob vstopanju v zavodsko vsakdanje življenje. Te vtise so s svojimi izkušnjami dopolnili tudi nekateri stanovalci, ki so se udeležili tega pogovora.

Nekoga izmed nas je presenetilo, da je v tako kratkem času uspel spoznati toliko ljudi. Na splošno smo vsi bili pod vtisom, da so nas zaposleni in (predvsem) stanovalci sprejeli z velikim navdušenjem in veseljem. Kljub temu nas je večino presenetila večinoma skrbniška vloga zaposlenih nad stanovalci. To smo opazili predvsem v tem, da nekateri zaposleni o stanovalcih govorijo predvsem v jeziku diagnoz, težav in otroštva (!); da stanovalci velikokrat govorijo o ali pa smo mi opazili skrb in posledični nadzor zaposlenih nad stanovalci, ki večkrat nimajo kontrole nad tem, kakšne informacije se širijo o njih med zaposlenimi, … Sklenili smo, da vsi – tako stanovalci kot zaposleni – vsak dan preživljajo razmere, ki jih proizvaja zavodski kontekst in ki jih v skupnosti ne bi bilo oz. bi bile zelo drugačne.

Na nekoga izmed nas je vtis naredil intenziven stik s stanovalci, ki pa se ga je čez čas navadila, stanovalci pa so v njenih očeh postali »legende«. Nekoga drugega pa je presenetilo to, da eden izmed stanovalcev izraža močno željo po preselitvi, a da v zavodu ne dobi informacij o možnosti preselitve. Ker se počuti ogroženega, se zapira v svojo sobo in nima dosti stikov z drugimi sostanovalci.

Prvi vtis je za marsikoga torej bil predvsem vtis, ki ga navadno na človeka naredi totalna ustanova. A smo poleg tega videli predvsem ljudi, ki nekateri izražajo veliko željo po boljšem življenju, po preselitvi v skupnost, po boljšem delu, … vsi pa imajo veliko moči, ki bi se bolje kot v zavodu izrazile v skupnosti. Tudi v prehodu v življenje v skupnosti je potrebno paziti na odmev institucije, saj ta ni omejena na svoje zidove, temveč jo je moč čutiti predvsem v načinu dela, kjer prevladuje skrbstvena in ne tovariška vloga.

Zaposlene stanovalci večkrat kličejo »tovariš_ica« – eden izmed lakmusov papirjev deinstitucionalizacije bo morda tudi to, da ta beseda izgubi svoj pedagoški ton in prevzame ton resničnega zavezništva, tovarištva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar