Skupno število ogledov strani

petek, 18. september 2015

Temeljna načela dezinstitucionalizacije



Dezinstitucionalizacija je proces, ki je motiviran predvsem etično, torej temelji na splošnih človeških vrednotah in na spoznanju, da morajo te vrednote veljati za vse, torej tudi za tiste, ki imajo dolgotrajne stiske, so ovirani ali pa so v življenjskem obdobju, ki zahteva specifično uresničevanje takih vrednot oziroma pravic.

Glavna vrednota dezinstitucionalizacije je, da ljudi, ki so družbeno onesposobljeni, ne vidimo več kot pasivne predmete obravnave, paciente, temveč kot enakopravne (in polnovredne) državljane, ki imajo pravico do polnega sodelovanja in vključevanja v družbo in do izbire, moči odločanja in samostojnosti. Za otroke to pomeni tudi naj bi vsi otroci odraščali in se razvijali v družinskem okolju, tudi otroci s težavami (motnjami, ovirami); da imajo vsi otroci enake pravice, tudi otroci s težavami imajo enake pravice do družinskega življenja, izobraževanja, zdravstva, kot njihovi vrstniki, ki nalepk nimajo. Za stare je to pomeni, da imajo pravico do dostojanstvenega življenja in neodvisnosti in do sodelovanja v družbenem in kulturnem življenju (ES: 66, poudarki avtorjev poročila).

Ker je dezinstitucionalizacija proces, ki naj bi nas popeljal iz enega stanja stvari v drugega imajo vrednote in načela dezinstitucionalizacije vedno dva cilja –  kaj hočemo doseči in kaj hočemo ukiniti ali preprečiti. Gre za dinamične vrednote, ki omogočajo prehod (iz institucij v skupnost), ob tem pa za načela ravnanja v tem procesu – pri ukinjanju ustanov, selitvi ljudi, vzpostavljanju in delovanju skupnostnih služb.

Tabela 2: Vrednote dezinstitucionalizacije

Ukinjanje in preprečevanje
Vrednote, ki jih hočemo doseči
Načela ravnanja
Brezpravnost
Polnopravnost
Antidiskriminacija
Nemoč
Moč odločanja in delovanja
Okrepitev
Izhajanje iz osebnih primanjkljajev, deficitov
Dojemanje ljudi z nalepkami kot enakopravnih državljanov
Perspektiva moči oz. vrlin
Zapiranje
Mobilnost gibanje
Brez zapiranja
Prisila
Prosta volja
Brez prisile
Drugorazredni državljani
Univerzalnost pravic
Brez snemanja smetane
Odvisnost
Samostojnost
Samostojno življenje v skupnosti
Prenos odgovornosti
Solidarnost
Povezovanje in sodelovanje s skupnostno
Izključenost, ločenost
Vključevanje in integracija
Povezovanje, mreženje, skupne dejavnosti in skupne službe
Posebna ideologija
Vsakdanje življenje
Normalizacija
Predmet obravnave
Subjekt in partner
Sodelovanje in vključevanje uporabnikov v proces
Prilagajanje instituciji
Izbira
Storitve po osebni meri
Togost osebja
Prožnost služb
Zagotavljanje varne zaposlitve obstoječemu kadru, krepitev nižjega kadra
Hierarhija odnosov
Horizontalnost in demokracija
Dialog in skupno odločanje

Dezinstitucionalizacija mora temeljiti na pomenu moči odločanja in možnosti izbire v življenju, o pomembnosti odnosov v službah pomoči in podpore, ki morajo biti tovariški, ne samo formalno enakopravni, temveč tudi pristni in topli, o pomenu uporabniške participacije in njihovi vlogi pri ustvarjanju storitev in načrtovanju in vodenju služb, o tem, da morajo službe prisluhniti posamezniku in omogočiti, da razvija svoje potenciale in spretnosti, ne nazadnje pa tudi o tem, da je treba preseči segregacijo in omogočiti ljudem, da se zares družijo, ne samo s svojimi sorodniki in osebjem, ki jih oskrbuje, temveč tudi z drugimi ljudmi v skupnosti, saj bodo le tako res prevrednotili svoj položaj in vlogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar