Skupno število ogledov strani

sreda, 23. september 2015

Dolgotrajna oskrba kot pogoj in posledica dezinstitucionalizacije

Dolgotrajna oskrba je kot dezinstitucionalizacija nuja sodobnih družb. Kot pri dezinstitucionalizaciji gre oblikovanje sistema za ljudi, ki potrebujejo organizirano, kontinuirano in stalno podporo in pomoč, ki izhaja iz njihovih potreb, jim je prilagojen in omogoča, da ostanejo ali se vrnejo v domače okolje.

Pri dezinstitucionalizaciji in razvoju sistema dolgotrajne oskrbe gre za dve plati iste zgodbe.

Dolgotrajna oskrba mora zagotoviti ljudem, ki trenutno živijo v skupnosti, celovito in koordinirano oskrbo in približati storitve človeku in mu omogočiti, da živi doma. Hkrati pa mora omogočiti ljudem, ki  trenutno živijo v zavodih, da sredstva in storitve prenesejo v skupnost. Prav tako dezinstitucionalizacija zahteva razvoj dolgotrajne oskrbe, saj trenutni sistem ne zagotavlja dovolj možnosti, da bi ljudje lahko živeli v skupnosti.

Hkrati lahko pričakujemo, da bo samo uvajanje dolgotrajne oskrbe, zmanjšalo povpraševanje po institucionalnem varstvu. Neposredno financiranje, večja izbira storitve v skupnosti, namreč omogočijo ljudem, da izberejo take storitve, ki jim najbolj ustrezajo in ostanejo v domačem okolju. 

Vzpostavljanje dolgotrajne oskrbe in dezinstitucionalizacija sta torej procesa, ki morata potekati z roko v roki. Če hočemo namreč vzpostaviti učinkovit sistem dolgotrajne oskrbe  moramo zavodom in skupnosti zagotoviti tako podporo, da bodo ljudje lahko ostajali ali se vračali v domače okolje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar