Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 26. julij 2021

Tabor v Črni na Koroškem, petek, 23.7.

Med jutranjo telovadbo je Klara odšla po zavodu in opazila veliko ljudi, ki se načeloma ne udeležujejo aktivnosti. Zgolj sedeli so v sobah in niso počeli ničesar, medtem pa je na dvorišču potekala telovadba in ples. Kdaj pa opazimo, da zaposleni rečejo, da kdo ni za kakšno aktivnost, potem pa vidimo, da dobro sodelujejo, če jih v kaj vključimo.

Doroteja je imela delavnico normalizacije. Pripravile so stavke s različnimi trditvami, npr. »dobro se počutim z ljudmi, s katerimi živim«, a jih niso uspele prevesti v lahko branje. O teh stavkih so se nato skupaj pogovarjali in ugotavljali, katera trditev je komu blizu in katera ne. Ugotovili smo, da bi bili lahko nekateri stavki napisani bolj jasno in enostavno. Zaposlena, ki je bila z nami, nam je pomagala razumeti stanovalce, ki težje govorijo. Vidimo, da je tanka meja med tem, da stanovalce spodbudimo k temu, da kaj rečejo, in med tem, da jim polagamo besede v usta. Na delavnici se je pokazalo tudi, kako institucionalizirani so stanovalci. Stvari, ki načeloma niso običajne, so se jim zdele samoumevne – npr. da morajo vprašati zaposlene, ko želijo iti ven; da morajo »biti pridni«; da dobijo odmerjeno število cigaret na dan ipd. In obratno – nekatere vsakdanje stvari so se jim zdele tuje.

Imeli smo delavnico za ličenje, frizuro, nohte… Nohte smo nalakirali vsem, tudi moškim, ker so si tega želeli. V tem so vsi uživali, ponosni so bili na nov »outlook«.

Naredili smo tudi par pogovorov za izdelavo analize tveganja. To metodo želimo uporabiti, da bi vplivali na to, da imajo ljudje kar najmanj omejitev oz. kar največ svobode in da zaposlene ohrabrimo za to, da tvegajo skupaj z uporabniki pri doseganju kakšnih bolj podjetnih ciljev. Kdaj se nam zazdi, da taki pogovori le spodbudijo zaposlene, da začnejo razmišljati o vseh prekrških neke osebe in dajo na plan vse skrbi glede nekoga, potem pa moramo veliko truda vložiti v to, da definiramo resnične nevarnosti v posamezni situaciji.

Po malem čez cel dan z ljudmi delamo na nekih zanje pomembnih stvareh. Z nekom gre le za pogovor, z nekom iščemo stanovanje za selitev ipd. Taki individualni stiki imajo več čarov. Med drugim tega, da – razumljivo – o kakšnih temah sploh ne želijo govoriti v skupini in da se čez leta v ustanovi naučiš, da je treba skrbno ravnati z občutljivimi informacijami.

V zavodu se čuti močen pedagoški pristop. Veliko je odločanja namesto uporabnikov, z namenom, da bi delali v njihovem najboljšem interesu. Opažamo več skrbniške kot zagovorniške naravnanosti zaposlenih. To se kdaj prenese tudi na nas. Tudi mi imamo kdaj občutek, da imamo, odkar smo prišli v zavod, več mam ali nasploh ljudi, ki skrbijo za nas. Recimo takrat, ko nam kdo reče, naj ne peljemo koga na kavo, ker bo potem stalno želel nekaj od nas; ali pa, naj ne dovolimo ljudem, da nas tako objemajo – čeprav je to oboje potem naš problem, če je to sploh problem. Ne rabimo zaposlenih, da postavljajo neke meje v odnosu med nami in uporabniki namesto nas. Skrbniška funkcija take ustanove torej zajame vse, ki so v njej – ne le stanovalce, temveč zdaj v času tabora tudi nas.

Veliko je ovir, ki jih vzpostavlja sama totalna ustanova. Na kupu je veliko različnih ljudi, ki pa dobijo precej podobno oskrbo, ne glede na njihove potrebe, čeprav se kdaj zaposleni še tako trudijo delati individualno. Če kot stanovalec rabiš veliko pozornosti, jo težko dobiš, ker je v istem nadstropju poleg tebe še okoli 40 drugih ljudi. Veliko razlogov skratka za kaj spremenit. A kako? Delati zlato kletko? Ne, znotraj ustanove bodo vznikala vedno podobna vprašanja – pač tista, povezana s totalnim zajetjem ljudi, ki tu živijo. Veliko razlogov torej za selitev oskrbe v skupnost.

V ustanovi je vzpostavljen nek red, ki ga verjetno mi kar spreminjamo že samo s tem, da smo tu in nekaj delamo z ljudmi. Delamo pa vsakdanje stvari in tudi na vsakdanji način – kar je kdaj v precejšnjem razkoraku z vzpostavljenim redom v ustanovi. Vsak dan se po večerji recimo družimo zunaj ob kartah, kitari ali muziki na telefonih. A vedno to druženje motijo pravila, ki lebdijo nad našimi glavami – do kdaj je stanovalcem dovoljeno biti zunaj ipd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar