Skupno število ogledov strani

četrtek, 13. avgust 2015

Kako »ustanovo« oz. »institucijo« definirajo Evropske smernice



Ko se lotevamo dezinstitucionalizacije oziroma prehoda od institucionalnega varstva k skupnostni oskrbi, moramo vedeti, kaj so institucije, saj moramo vedeti, kaj je tisto, kar moramo spremeniti, vedeti pa moramo tudi to, česa se moramo izogibati pri ustvarjanju novih struktur v skupnosti, da ne bodo spremembe jalove in da ne bomo ustvarjali le še več istega.

Evropske smernice (str. 10, 25) ustanovo definirajo kot namestitveno oskrbo, v kateri:
·      so stanovalci izolirani od širše skupnosti in/ali prisiljeni živeti skupaj;
·      stanovalci nimajo zadostnega nadzora nad svojim življenjem in nad odločitvami, ki vplivajo nanje; in
·      zahteve in interesi organizacije imajo navadno prednost pred posameznimi potrebami stanovalcev.

S tako, kratko definicijo, smernice dajo kriterij, po katerem lahko neko strukturo imamo za institucijo totalnega tipa. Vrlina te definicije je, da je jedrnata, pa vseeno zajame najbolj bistvene značilnosti. Sicer je za ustanove značilno tudi, da so v velikih stavbah (kasarniškega tipa) in da v njih živi večje število ljudi, vendar smernice poudarjajo, da je najbolj bistven razlikovalni kriterij, ki loči totalne ustanove prav institucionalna kultura[1], ki jo te tri točke najbolj na kratko in jedrnato povzemajo.

Definicija smernic postavlja kriterije z vidika človekovih pravic in dostojanstva uporabnikov, njihove kakovosti življenja in zdravja, samostojnosti in socialne vključenosti (Ekspertna skupina, 2009: 9). Ekspertna skupina (2009: 9 po King, Raynes, in Tizard, 1971) povzame značilnosti institucionalne kulture:
… institucionalna oskrba ločuje uporabnike, pri čemer so zanjo značilni razčlovečenje (odvzem osebne lastnine, znakov in simbolov individualnosti in človečnosti), stroga rutina (ustaljeni urniki za bujenje, hranjenje in dejavnost ne glede na osebne želje ali potrebe), skupinska obravnava (obravnava ljudi po skupinah brez zasebnosti ali individualnosti) in socialna razdalja (simbol različnega statusa osebja in oskrbovancev).

Hkrati pa opozori še na »pasivno („institucionalizirano») vedenje« stanovalcev in, sklicujoč se na Goffmana, tudi na institucionaliziranost osebja. Poudari pokroviteljsko (namesto dialoške) etike oskrbe in opozori na pomen in, v nekaterih ustanovah prevlado, »zdravstvenega (medicinskega[2]) modela«, ki »vzdržuje socialno razdaljo« in »omejuje človeka na njegovo diagnozo«.

Definicija Evropskih smernic zadošča kot razlikovalna definicija, ne zajema pa vseh značilnosti in determinant, ki jih moramo poznati za raziskovanje, še bolj pa za spreminjanje totalnih ustanov oziroma za izogibanje ustvarjanja novih struktur, ki bi spet uvajale institucionalno kulturo. Te bomo na kratko našteli in opisali v nadaljevanju. 

Citirana literatura

Directorate-General for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities (2009) Report of the Ad Hoc Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based Care, European Commission, Brussels. [On line] Available at: ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=4017&langId=en  
European Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based Care (2012) Common European Guidelines on the Transition from Institutional to Community-based Care (Guidance on implementing and supporting a sustained transition from institutional care to family-based and community-based alternatives for children, persons with disabilities, persons with mental health problems and older persons in Europe). Brussels. [Na spletu] Dosegljivo na: deinstitutionalisationguide.eu/wp-content/uploads/2012/12/2012-12-07-Guidelines-11-123-2012-FINAL-WEB-VERSION.pdf




[1] Lahko dodamo tudi struktura.
[2] Ang. Izvirnik »medical model«, slov. prevod »zdravstveni model«.

Ni komentarjev:

Objavite komentar