Skupno število ogledov strani

petek, 28. avgust 2015

Vabilo na literatni večer "Superjunakinje izza zidov" Vstajniških socialnih delavk

"Pa šta ja tu radim?!"

Letos poleti nam je uspelo zbrati nekaj zgodb superjunakinj, ki so jih zaradi takšnih in drugačnih super moči zaprli v gradove in za njimi zaklenili vrata. Strokovnjaki pravijo, da so nevarne nam in same sebi in da morajo biti zato zaprte za štirimi stenami. Me pa smo slišale drugače. So odštekane, polne dragocenih izkušenj, uporabnih taktik preživetja, norih idej in vsakdanjih želja. Njihove zgodbe so neverjetne, kot zgodba vsake super ženske.Ženske v zavodih so dvojno spregledane: najprej, ker so za zidovi totalnih institucij in jim je s tem povsem onemogočen dostop do javnega prostora in vidnosti, slišnosti v njem in drugič, ker so ženske, venomer Druge brez statusa subjekta, ki bi lahko spregovorile o sebi in svojem položaju. Kritično je, da se ženske iz zavodov nikdar ne pojavljajo kot subjekti s svojo voljo, željami, načrti, pogumom in iznajdljivostjo. Če so, so statistika ali žrtve, ki jih je potrebno pomilovati, nikoli pa hrabre, inteligentne, duhovite, polne domišljije in znanja. To želimo spremeniti in jim zato na straneh knjižice dajemo glas, da spregovorijo o sebi na načine kot to same želijo, z lastnimi besedami, poudarki in analizami lastnega položaja. So naše junakinje, ki si zaslužijo spomenike za vso moč, ki je potrebna, da vzdržijo desetletja v zavodih in ohranijo igrivost, sanje in pogum. Zato bodo one zvezde dogodka in same spregovorile o svojih izkušnjah. Pomembno je, da jim prisluhnemo in podpremo ženske v njihovem boju za svobodo.

Preden se bomo spustile v svet norosti, pa si bomo pogledale nov (zdaj že tretji!!!) DIY dokumentarni filmček o razvratu Vstajniških socialnih delavk. Malo o nas, veliko o patrairhalnem kontekstu v katerem živimo – malo vsebine, veliko spontanih akcij in še več feministične propagande.

Vabimo vas, da z nami pogledate filmček, se nam pridružite ob branju knjižice zbranih zgodb žensk iz socialno varstvenih zavodov Superjunakinje izza zidov in mogoče dodate še kakšno svojo. Branju zgodb bo sledilo skupinsko pisanje feminističnega manifesta, v katerem bomo vsem totalnim institucijam povedale, da nam dol visijo za njihove diagnoze, pravila in pokroviteljstvo! Dovolj je zapiranja in nasilja, izborile si bomo svoj prostor v skupnosti!

Dobimo se v soboto, 5. septembra ob 19h v Pekarni Magdalenske mreže (Ob železnici 8) v Mariboru.

Pridite kaj okrog! In razkričite novico vsem, ki bi jih to znalo zanimati!

Samesvoje,
Vstajniške Socialne Delavke

NOROST NA PROSTOST!
SUPERŽENSKE NAZAJ NA ULICE!



Ni komentarjev:

Objavite komentar