Skupno število ogledov strani

petek, 7. avgust 2015

PRIDI – zdaj gre zares!

Dragi prijatelji dezinstitucionalizacije,

Kot smo že objavili na FB, smo maja od MDDSZ dobili naročilo za študijo »Priprava izhodišč dezinstitucionalizacije v Sloveniji«.[1] Razlog za veselje, pa tudi za zaskrbljenost, če ne že kar strah. Veseli smo bili, da se je vendarle začelo, da smo po dveh letih čakanja in po delu Meduze, ki se je že zdelo morda zaman oz. samo za tiste, ki jih to zanima, intrigira, angažira. Je tudi, sicer dvomljivo, znamenje, da se bo morda tudi zares zgodilo, da v Sloveniji mislimo resno z dezinstitucionalizacijo in da se bomo tega vprašanja sistematično in sistemsko lotili. Razlogov za zaskrbljenost pa je tudi nekaj. Z naše strani – ljudi, ki delamo na projektu - nas lahko skrbi, kako nam bo uspelo zelo na hitro narediti zelo velik posel, ali bomo uspeli pravočasno in dovolj natančno obdelati vse podatki, ki smo jih zbrali. Rok za izdelavo študije je namreč izredno kratek, do konca avgusta moramo oddati pregled stanja, do konca oktobra pa moramo narediti končni izdelek – torej izhodišča za nadaljnji proces. Skrbi nas tudi lahko, kako bo zainteresirana javnost naše delo in zamisli sprejela. Skrbi nas tudi usoda tega, kar bomo v teh mescih izdelali – ali bo te le papir, s katerim bo slovenska vlada zadostila zavezam evropski komisiji – namreč da naredi prav tak izhodiščni načrt – ne bo pa potem tega načrta uresničila in da bodo stvari spet šle po starem.

Tolažimo se s tem, da vendarle zaveze evropski skupnosti štejejo več kot nacionalni programi, ki jih je treba napisati, a če jih ne uresničimo, ni nikogaršnja odgovornost. Evropska skupnost oz. komisija preverja uresničevanje zavez, ki jih država da; za uresničevanje načrta dezinstitucionalizacije bodo na voljo sredstva, kot jih v Sloveniji za spremembe v socialnem varstvu še nismo imeli; vidimo pa tudi, da so evropske organizacije zadnji čas na tem področju precej agilne in da ne bodo dopustile, da bi dezinstitucionalizacija v Sloveniji bila zgolj igra videza, ampak bodo zahtevali rezultate, ki bodo v smeri Evropskih smernic za prehod od institucionalnega varstva k skupnostni oskrbi, torej da sredstev ne bomo uporabili le za lepotne olepšave oz. za vzdrževanje sedanjega sistema ampak za njegovo spremembo.

Delo, ki smo se ga lotili, je nadaljevanje (in zaključevanje) dela, ki smo ga zastavili pred dvema letoma z mrežo Meduza (mreža za dezinstitucionalizacijo zavodov). Takrat smo, kot skupina zainteresiranih občanov in kot del študijskega procesa, v pričakovanju naročila, ki smo ga zdaj dobili,  obiskali večino posebnih socialnovarstvenih zavodov, centrov za delo, usposabljanje in varstvo (CUDV), nekaj varstvenih centrov in domov za stare. Zbrali smo veliko podatkov, vtisov, mnenj in stališč, posnetkov procesov in dogodkov. Zdaj te podatke dopolnjujemo, urejujemo in analiziramo.

Podatkov je res veliko in sama snov raziskovanja je zelo kompleksna (tudi razlog za dodatno skrb). Lahko rečemo, da smo se v teh mesecih od naročila v njih utopili. To je tudi razlog, da se nismo prej oglasili. Treba se je bilo organizirati, na novo preveriti metodološke predpostavke in uskladiti dve nasprotni težnji, ki jih pri takem raziskovanju imamo. Na eni strani je treba pogled zastaviti na široko, zajeti čim širši kot pogleda, na drugi strani pa moramo zelo hitro, jedrnato in kristalno jasno stvari zastaviti in postaviti. Po dveh mesecih dela nam je to uspelo in mislimo, da je stroj, ki ga za tako delo potrebujemo sestavljen in da deluje, vsaj na zadovoljivi ravni.

Ena od prvih stvari, ki smo jih naredili, je priročnik za hitro oceno potreb in storitev, zajetno besedilo, ki smo ga nastavljali že pred dvema letoma, zdaj pa je vsaj toliko sestavljen, da tvori, sicer zajetno, a pregledno celoto in se ga da uporabiti v praksi (ni pa še toliko zlikan, da bi ga povsem javno objavili – kogar zanima, naj nam javi in mu ga bomo posredovali). Priročnik nam bo omogočil orientacijo v zelo kompleksnem prostoru, je metodološka osnova in mislimo, da bo uporaben tudi v prihodnih raziskavah potreb in načrtovanju lokalnih služb in storitev, kar je bistvo tako dezinstitucionalizacije kakor tudi uvajanja dolgotrajne oskrbe.

Namen študije je v prvi vrsti izdelati izhodišča za proces dezinstitucionalizacije v Sloveniji – torej nekakšen okvirni načrt, kako naj bi zadeve potekale, kako se dezinstitucionalizacije lotiti (kam usmeriti sredstva, katere vire in kako aktivirati, kako preusmeriti zavode v skupnostno oskrbo, kako dopolniti skupnostne službe, da bodo ljudje imeli tisto, kar potrebujejo, kako uskladiti akterje in omogočiti ljudem, da živijo bolj človeka vredno življenje). To bomo naredili na podlagi ocene in pregleda stanja (ocene potreb, delovanja sedanjega sistema, možnosti in zametkov, ki jih sistem vsebuje, ocene ustreznosti sedanjih skupnostnih služb in detekcije manjkajočih odgovorov na dolgotrajne stiske ljudi).  Že zdaj vidimo, da je v zbirkah podatkov kot tudi v gradivu, ki smo ga sami zbrali, veliko lukenj, nedoslednosti, preveč neznank. Hkrati je vtis, ki ga imamo, da dovolj vemo, in bomo še v naslednjih mesecih zvedeli, da lahko postavimo vsaj osnovni okvir bodočega delovanja akterjev in sistema.  Rezultati bodo torej: ugotovitve o tem, kako zdaj sistem na področju dolgotrajne oskrbe deluje, predlogi, kako ga spremeniti – tako globalno kakor tudi za posamezne pilotske poskuse (preobrazbe ustanov in tudi posamičnih eksperimentov novih načinov organiziranja oskrbe) in smernice o tem kaj je treba še zvedeti, spoznati, raziskati. Če nam bo le šlo po sreči in v zaželeno smer, bomo na koncu imeli idejo, načrt kako stvari zagnati, vendar na način, ki bo na podlagi novih spoznanj, evaluacije rezultatov, omogočal, da novo znanje vključimo v delovanje sistema, torej sistem, ki se bo na podlagi izkušenj učil, dopolnjeval in razvijal.

Imamo namen to početi tako, kot smo zastavili že v Meduzi – torej javno in v dialogu z vsemi, ki se jih to tiče.[2] Namen tega bloga je, da začne serijo objav, ki bodo posredovala delne rezultate, da bodo naše ugotovitve in razmišljanja takoj dostopni, na volj in v upanju, da bodo sprožili odziv, diskusijo, dialog, ki nam bo razmišljanja v timu, ki se s tem intenzivno ukvarja, pomagal dopolniti, pa tudi izkristalizirati na tista, najbolj bistvena vprašanja.  Poleg spletne razprave, bomo organizirali tudi skupščine (Meduze) o našem delu, delavnice, sestanki tima (ob sredah ob 14.30[3] na Fakulteti za socialno delo) pa so odprti za vse, ki jih naše delo zanima in ki mu hočejo prispevati.

Začeli smo morda prepočasi, a nadaljevati moramo hitro in učinkovito, a skupaj z vami. To bo težko, gotovo bomo storili tudi veliko napak, ampak prepričani smo, da bo končni rezultat dober. Pridružite se nam in nas podprite, da bodo zadeve boljše!


[1] Akronim za projekt je PRIDI,  kar je po nekem naključju tudi akronim PRIjateljev DI.
[2] V to nas ob naši osnovni usmeritvi usmerjajo tudi Evropske smernice (str. 22). Dezinstitucionalizacija namreč ne more biti miselni produkt peščice ampak skupna last vseh, ki se jih to tiče.
[3] Zaradi dopustov in vročine bo sestanek naslednjo sredo 13. avgusta ob 11h.

Ni komentarjev:

Objavite komentar