Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 24. november 2014

Nori na dezinstitucionalizacijo

Letos se je iztekel mandat direktorju Hrastovca - edini kandidat, ki je v svojem programu omenjal preobrazbo Hrastovca in dezinstitucionalizacijo, sploh ni prišel blizu tega položaja, saj njegovega programa niso podprli, ne svet zavoda, niti MDDSZ ("Kakšna dezinstitucionalizacija?!"). Pri nas tako sploh ni debate "dezinstitucionalizacija da ali ne", kaj šele o tem, kako bi proces zares izvedli. Namesto, da bi podprli pomembne spremembe v življenju več kot 20.000 ljudi, spodbujajo klientelizem. Namesto, da bi skrbeli za razvoj in spoštovanje človekovih pravic, skrbijo za porast stopnje korupcije v državi.

Poskusov začetka dezinstitucionalizacije v Sloveniji je bilo veliko - tabori v Hrastovcu, Odbor za družbeno zaščito norosti, Iz -hod, Meduza, Posvet o dezinstitucionalizaciji, ... Veliko je tudi posameznikov, ki si prizadevajo za boljše življenje ljudi z nalepkami. Poznam žensko, ki ji vsako leto ponudijo dve postelji v zavodu za njuna otroka in jih vsako leto znova zavrne. Kljub  temu, da je vedno tik pred tem, da pregori in  da ne dobi ustrezne podpore v skupnosti in kljub temu, da ni tega denarja za dezinstitucionalizacijo, ki ga ministrstvo obljublja že, od ne vem kdaj. Skrbijo jo, kaj bo z njima, ko umre, ali pa ko bo tako stara, da bodo tudi njo poslali v eno izmed hiralnic.

Večina zavodov v svojih letnih poročilih piše v  dolgoročnih ciljih o tem, da bodo usmerjali razvoj in skrb v skladu z Nacionalnim programom o socialnem varstvu za obdobje 2013 - 2020 – ta predvideva, da naj bi socialni zavodi do leta 2020 dve tretjini svojih kapacitet prestrukturirali v skupnostne službe. Ti isti zavodi prenavljajo zaprte oddelke in strehe, pleskajo stene ... Zgleda bolj, kot da se v tem roku 2013 - 2020 pripravljajo za tekmovanje "naj dom" in "najlepši stenski vzorec", o dezinstitucionalizaciji pa ni ne duha ne sluha.

In ravno, ko spet postajamo jezni, ker se v vseh teh letih ni nič spremenilo, je tu Posvet o dezinstitucionalizaciji, da pomiri naše živce. Medtem pa, ko mi prirejamo takšne in drugačne posvete ljudje ždijo na hodniku zaprtega oddelku – niso na naših posvetih. Niso pomembni. Pomemben je nek moški iz ministrstva, ki je ravno povedal par stavkov v mikrofon in mu ploskajo, zgolj zato, ker se je prikazal – kar je tudi res po svoje čudež in ploskanja vredno.

To, da edini program, ki je vseboval dezinstitucionalizacijo in preobrazbo Hrastovca, ni bil izbran, je kaplja čez rob. Tista kaplja, zaradi katere se vprašaš "Pa kje jaz živim?!"  in tista kaplja, ki ti pravi, da je zdaj čas, da res znorimo do konca. Skupaj in organizirano. Ker moramo postati nori, da lahko podremo zidove. Ker se nam mora popolnoma zmešati, da lahko nadaljujemo v boju za dezinstitucionalizacijo.

Najhujše kar se nam lahko zgodi je, da pristanemo na enem izmed zaprtih oddelkov še dobro da so prenovljeni, nam ne bo tako hudo.


Katarina

Ni komentarjev:

Objavite komentar