Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 10. november 2014

Vabilo na tiskovno konferenco ob zaustavitvi dezinstitucionalizacije


Slovenija kljub uradni napovedi dezinstitucionalizacije in zavezi vsem prisotnim na nacionalnem posvetu maja letos (pa tudi Evropski uniji), da bo institucionalne kapacitete zmanjšala in oblikovala ljudem prijaznejše službe, od takrat ni naredila ničesar. Do zdaj MDDSZ ni še niti pripravilo razpisa za izdelavo načrta dezinstitucionalizacije, kaj šele da bi ga zares pripravili.
Hkrati pa ob idealni priložnosti, ko bi MDDSZ lahko spodbudilo premik oskrbe v skupnost z novim direktorjem v Hrastovcu, to zaustavi. Svetu zavoda ne predlagajo, da izvoli kandidata, ki dokazano zna izvesti procese dezinstitucionalizacije in človeka z največ referencam, ampak zgodi se ravno obratno. Svet zavoda izbere članico sedanjega vodstva, ki bo vodenje zavoda najverjetneje nadaljevala po poti, kot jo je začrtal sedanji direktor in najverjetneje z njegovo pomočjo.
Dezinstitucionalizacija in način vodenja socialnih zavodov sta v javnem interesu, pa je kljub temu MDDSZ dopustilo, da je vodstvo v Hrastovcu proces zaustavilo, delavce ustrahovalo in ustvarilo vzdušje klientelizma. Dovolilo je, da se je izbor nove direktorice zgodil prav na tak način – s tem pa najavilo, da v Hrastovcu (s tem pa tudi kje drugje) dezinstitucionalizacije ne bo in potrdilo netransparenten in avtokratski način dela sedanjega vodstva.
Zato ob tej priložnosti sklicujemo tiskovno konference v torek, 11.11.2014 ob 12:00 na Fakulteti za socialno delo.
Na njej bomo predstavili:
- okoliščine zastoja dezinstitucionalizacije,
- stanje v zavodu Hrastovec in
- probleme, ki jih odpira postopek izbire nove direktorice.

Govorili bodo Joc Podlesnik, uporabnik socialnega varstva, Srečko Pavlič, nekdanji zaposleni v Hrastovcu, Matjaž Hanžek, bivši varuh človekovih pravic in poslanec v državnem zboru, Iztok Suhadolnik, direktor Sončka in Vito Flaker, profesor na Fakulteti za socialno delo in kandidat za direktorja v Hrastovcu. Direktor direktorata za socialne zadeve na MDDSZ je obljubil tudi prisotnost predstavnika ministrstva. Prisotni bodo tudi drugi podporniki dezinstitucionalizacije.

Vabljeni!
MEDUZA – mreža za dezinstitucionalizacijo in drugi prijatelji dezinstitucionalizacije
Za več informacij smo dostopni tudi na telefonski številki 041204147.

Ni komentarjev:

Objavite komentar