Skupno število ogledov strani

torek, 11. november 2014

V podporo dezinstitucionalizaciji in Vitovi kandidatur


 Ko sem izvedela, da Vito kandidira za direktorja SVZ Hrastovec, sem pomislila: Seveda, končno! Po toliko že opravljenih korakih v smeri dezinstitucionalizacije, je to edini logični naslednji korak za Vita, prežetega z znanjem, idejo, vizijo, voljo, neizmerno naklonjenostjo spremembam in brez dvoma sposobnostjo, da zadano izpelje. Slediti vsem zastavljenim  usmeritvam razvoja socialnega varstva, bi nedvomno terjalo od članov sveta zavoda, ki so tokrat odločali, o tem komu bodo zaupali, da spelje tako zahtevno – organizacijsko in strokovno – nalogo, da le-to zaupajo Vitu, katerega vizija predvideva konkretne, potrebne akcije za uresničevanje dezinstitucionalizacije. Iz tega je izhajalo upanje, pričakovanje vesti o potrditvi Vitove kandidature.

Odločitev sveta zavoda, kakršna je pač bila tokrat, pa ne predstavlja le zavrnitve Vita, pač pa zavrnitev reorganizacije SVZ Hrastovec in posledično nujno potrebnega razvoja skupnostnih oblik pomoči v Sloveniji. S takšnim načinom izbiranja vodstev socialno varstvenih zavodov po Sloveniji, se ustvarjajo pogoji za ohranjanje sistema socialnega varstva, brez pravih odgovorov na potrebe ljudi.

Ko sem leta 1997, diplomirala s temo o timskem delu v multidisciplinarnih skupnostnih timih, sem v nalogi prepoznala praktično vrednost, in res je takrat skupnostnim službam in uporabnikom, kazalo bolje kot danes.
Med leti 2000 in 2005 sem sodelovala pri projektu Neposredno načrtovanje in financiranje socialno varstvenih storitev za ljudi z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Naše delo in spremembe, ki so se obetale za ljudi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, sem doživljala kot nekaj pomembnega, vzpodbudnega, nekaj kar vodi k pravim odgovorom. Projekt se je končal z veliko narejenega, napisanega, predlaganega, a danes se mi zdi kot eden od poskusov, brez želenih učinkov, brez dejanskih rezultatov.  Zaključki projekta naj bi služili za snovanje Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Osnutek je bil v naslednjih letih sicer pripravljen, večkrat spremenjen, nikoli sprejet… Kar je potrdila in vedno znova potrjuje stroka in potrjujejo uporabniki, kot res potrebno, se brez spremembe zakonodaje žal ne more zgoditi.
Dolgotrajna oskrba, ki naj bi zaživel v Sloveniji, in naj bi končno utemeljila skupnostne storitve, individualizirano oskrbo, zajezila to prisvojeno si moč institucij pri nas, je le koncept na papirju.

Moja naklonjenost skupnostnim oblikam pomoči izhaja tudi neposredno iz prakse, iz dela tako z uporabniki, ki živijo v instituciji in uporabniki, ki živijo doma. In ena bistvena, očitno izstopajoča razlika je med njimi. Večina tistih, ki so zapustili svoj dom, ne vsi, večina pa, zaradi te svoje odločitve, ali  še pogosteje, odločitve svojcev, doživlja selitev v institucijo kot izgubo in zato trpijo. Še tako lepa soba v zavodu, prijazno osebje, bogat program, dobra hrana, nič ne more nadomestiti doma.

Ko se v družini zgodi, da eden od družinskih članov pride v situacijo, da sam ne more poskrbeti zase in potrebuje vsakodnevno pomoč pri npr. vstajanju, oblačenju, spremstvo pri opravljanju obveznosti izven doma, pomoč pri nakupovanju, kuhanju, skrbi za dom…takrat ne le ta oseba, ampak vsi družinski člani in ostali v ožji socialni mreži, potrebujejo ažurno podporo, informacije in potrebam odgovarjajočo praktično pomoč.  A ob preskromnih in predragih skupnostnih storitvah, ter z lastnimi obveznostmi obremenjenimi bližnjimi, ljudem ne preostane kaj drugega, kot da sprejmejo ponujeno mesto v zavodu.

Z razliko od institucionalne, uniformirane oskrbe, skupnostne službe pri organizaciji pomoči oz. oskrbe izhajajo iz individualnih potreb in s pomočjo novih metod dela, odvzeto moč, odgovornost, aktivnost v procesu načrtovanja in izvajanja pomoči ali oskrbe, vračajo uporabnikom.

Torej dezinstitucionalizacija, ki z razvijanjem raznolikih, dostopnih in časovno dovolj obsežnih skupnostnih služb omogoča ljudem, da so deležni potrebne pomoči doma ali v manjših enotah bivanja, je nujna, bistvena usmeritev. Ko pa se za konkretno delo v tej smeri hoče angažirati nekdo, ki to resno misli, tisti, ki imajo možnost to podpreti, le-tega ne storijo. Gotovo bi bilo drugače, če bi odločali z odgovornostjo, ki nalogi pritiče.

Teh nekaj vrstic sem napisala, ker mi ni vseeno, kljub temu, da se ne nadejam, da bi imele kaj teže, kaj moči, prispevati k premiku, kot socialna delavka, katere izkušnje terjajo, da izrazim podporo dezinstitucionalizaciji.

Če strnem s poudarki: dogodek je nas, podpornike dezinstitucionalizacije, resda razočaral, razjezil, potisnil spet nekoliko nazaj, mogoče se počutimo nemočne, tudi ogoljufane ob vseh obljubah...vendar, nikakor nas ni zaustavil, še bomo poskušali in iskali poti, kot že večkrat v zadnjih letih. Po toliko začetkih...zopet začetek.



Darja 

Ni komentarjev:

Objavite komentar