Skupno število ogledov strani

sreda, 12. november 2014

Posledice za prakso

V mesecu maju letos je MDDSZ s soorganizatorji organiziralo posvet o dezinstitucionalizaciji na katerega se sklicujete organizatorji tiskovne konference. Ta konferenca bi naj bila tudi podlaga in zaveza za sprožitev in podporo dezinstitucionalizaciji v Sloveniji.

Vsebinsko pa že konferenca ni odražala vsebine in nujno potrebnega razmisleka o dezinstitucionalizaciji. Kako delovati, kako razmišljati, kako sodelovati. Večina vabljenih gostov, ki so imeli svoje referate so predstavljali bolj zgodovino, postopke, ne pa razvoja, razmisleka o tem, kako različne službe, izvajalce, institucije, organizacije povezati in premakniti v dezinstitucionalizacijo. To pomeni, da v Sloveniji še vedno manjka dobra vsebinska podlaga, kaj sploh pomeni Dezinstitucionalizacija, kako skupaj sodelovati, kako delati v skupnosti.

Ko se pogovarjamo z različnimi izvajalci, si vsak različno predstavlja. Vsak posebni socialni zavod reče, da ima svojo strategijo in program dezinstitucionalizacije, ki so ga predstavili pristojnemu ministrstvu in ga je tudi potrdilo, torej gredo po pravi poti in delajo dezinstitucionalizacijo. Centri za socialno delo s koordinatorji obravnave v skupnosti prav tako vidijo svojo vlogo v procesu dezinstitucionalizacije pa na nevedni konferenci ni bilo razmisleka, kako konkretna naloga pomeni v procesu dezinstitucionalizacije, na zadnjem posvetu v mesecu oktobru, smo celo videli zaključke, ki govorijo o tem, da v določeni manjkajo psihiatri in da je potrebno urediti status psihoterapevtov. Niti ne o tem, da bi razvijali skupnostne službe, kjer bi vsi profili delali v skupnosti. Prav tako ni jasno, kako in kje se bodo študentje izobrazili, da bodo znali delati v skupnosti, kje bodo pridobili praktična znanja in praktične izkušnje, kje se bodo naučili uporabljati metode dela v skupnosti.

V vsej tej zgodbi pa je postala že prav utrjen praksa, da je vse manj pomembna vsebina, znanje, stroka, izkušnje, dobra praksa, dober program. V zadnjem času je mnogo bolj utrjena praksa, da je mnogo bolj pomembno, da je potrebno znanja, izkušnje, dober program izključiti, se v tem povezati, kako z različnimi dejavnostmi, manevri, povezovanjem doseči, da je potrebno podpreti ljudi, ki ne bodo kritični, ki bodo naredili čim manj sprememb. Poleg tega je v socialnem varstvu postala vse bolj utrjena praksa, da se direktorji javnih služb vedejo, kot da upravljajo s svojim lastnim podjetjem. Ko odhajajo, si namreč na svoje mesto postavljajo svoje naslednike, v zadnjem času delujejo tako, da pripravijo razmere in pogoje za to.

Če bomo hoteli zares speljati dezinstitucionalizacijo, se bomo najprej morali dogovoriti, da bomo začeli povsem drugače ravnati. Da se bomo vsakič odzvali in vzpostavili ničelno toleranco do izključevanj ljudi z znanjem, z dobrimi programi, s pogumom. Več se bomo morali začeti pogovarjati in razmišljati o skupni vsebini in ne parcialni razdrobljenosti, segmentiarnosti, izključevanju. Sprejeti bomo morali, da delo v skupnosti zahteva veliko dela, veliko strokovnega znanja, predvsem pa tudi drugačnih medčloveških odnosov. Manj izpodbijanja, obračanja stran, ampak več povezanosti, skupnega dela, razvijanja, bolj odprte komunikacije. Najbolj pomembno pa bo, da bomo predvsem morali bolj videli ljudi, ki živijo v institucijah, ki so zaprti, ki v sedanjem stanju ne vidijo možnosti, da se v prihodnosti v njihovem življenju lahko kaj spremeni, izboljša, da lahko načrtujejo, da bodo v prihodnosti lahko živeli tudi kje drugje, da bodo tudi v drugem okolju dobili pomoč in podporo, ki jo potrebujejo. Pri tem bomo pa morali narediti velik korak, ker se je v zadnjih letih dogajal ravno obraten razvoj, prevladovali so postopki, pravilno izpeljani, uradniška premoč, zapiranje v pisarne, prostore, ki so čim bolj stran od življenja ljudi.

Če bo vsebina dezinstitucionalizacije odraz posveta, ki je bil v maju letos, se bomo tukaj nekje ustavili, bo to le črka na papirju. Lepe besede, zgolj lepo zapisane na papirju in pospravljene v omarah.    


Ni komentarjev:

Objavite komentar